Situated in Preston, Lancashire

Demolition, refurbishment and new build extension project to busy public areas of the A&E Department

Demolition, refurbishment and new build extension project to busy public areas of the A&E Department, comprising of the careful demolition of an existing entrance canopy, construction of a new entrance reception, a new extension with waiting rooms, toilets and consultant areas, including of all services and service alterations, together with a new external parking area, and all in a live hospital environment.

In order to mitigate disruption to a fully operational Children’s Accident and Emergency reception and admission centre, Boys had to provide a temporary facility outside the works zone and re-route vehicular activity away from the extent of the works.

As the Accident and Emergency Department was at the main entrance to a very busy hospital complex, the works involved the diversion of on site traffic and parking areas, managing deliveries and ensuring that full access was available for all emergency vehicles. This involved daily co-ordination with the hospital and emergency services staff to reduce the impact of the new works on the hospitals’ operational capability, whilst the construction of the extension and alterations to the existing building took place. We upgraded vehicular access by including a new ambulance zone for Accident and Emergency vehicles.

Whilst the works proceeded, Boys also enhanced the thermal performance of the existing area by upgrading the insulation and providing a single ply membrane as well as upgrading the mechanical and electrical plant which was positioned on the roof.

During the construction process the temporary works had to be altered several times to negate disruption to the operation of the hospital, whilst maintaining production of the extension and internal works, yet ensuring an efficient Accident and Emergency Ward.

We worked with the Client to provide a state of the art Teflon canopy and ensure that the canopy feature to the main entrance was a success in terms of visual impact.